Frigga Haug hareket ve mücadele kavramları üzerine olan makalesinde, Marxismus-Feminismus (2015), »Feminist devrimin amacı kadınları erkek egemenliğinden özgürleştirmektir, böylelikle de toplumumuzu dayanışma temelli hale dönüştürmektir« diye yazmaktadır. Feminist Seksiyon, Tarihsel-Eleştirel Marksizm Sözlüğü’nün (TEMS) derlenme sürecine eşlik ve müdahale etmektedir. Seksiyon, alternatif maddeler ve kadın yazarlar önermekte, feminist bakış açısı ve görüşten yoksun maddeler için, yani yazarlar Marksist düşüncelerini feminist itirazlara henüz açmamış olduğu takdirde, tamamlayıcı bölümler düzenlemektedir. Feminizmi Marksizme tanıtma ve böylelikle onu değiştirme bu seksiyonun amaçları arasındadır. Aynı zamanda kadınların tarihi hakkındaki tarihsel-eleştirel çalışmaları ve bunların bir bütün olarak tarihsel-eleştirel sözlüğün çalışmalarıyla bütünleştirilmesini düzenlemektedir. Feminist Seksiyonun sözlükle bağlantılı başarıların içyüzünü anlamanın en iyi yolu, Tarihsel-Eleştirel Feminizm Sözlüğü’nde (HKWF) halihazırda yayınlanmış olan maddelerin derlemesidir.
HKWF feminizmin tarihini, orada sürdürülen mücadeleler ve karşıtlıklar olarak ele almaktadır; feminist politikanın teori ve pratiği hakkındaki uluslararası tartışmaları (şimdiye kadar 3 cilt halinde) toplamaktadır.
HKWF I
Abtreibung bis Hexe
HKWF II
Hierarchie/Antihierarchie bis Köchin
HKWF III
Kollektiv bis Liebe
Feminist Seksiyonun etkinlikleri arasında yıllık bir Diyalektik Haftası bulunmaktadır. Bu haftada diyalektik düşünüş politik yeterlik ve kapasiteyi arttırmak amacıyla çalışılmakta ve kazandırılmaktadır. Bir diğer etkinlik de yıllık bir Feminist Güz Akademisinin düzenlenmesidir. Bu akademinin konuları şunlardı: Feminist Zaptetme: çalışma kavramının, politik arenanın ve toplumsal ilişkilerin yeniden bölümlere ayrılması üzerine (2013) ya da Sosyalist politikada bir feminist olarak (ben): Çelişkileri nasıl üretken kılarız? (2014); Sol politika için bir pusula olarak Dördü-Bir arada Perspektifinin yayılması için konuşmacıların eğitilmesi; Das Argument dergisinin kadın editör takımının desteklenmesi; Berlin Eleştirel Teoriye Katkılar dizisi için önerilere kadar.
Seksiyon çok sayıda yardımcı, yazar, çevirmen, siyaset-bilimsel çalışma, konuşmacı, araştırma, fikir ve fanteziye ve de maddeleri tartışacak, uygunluğunu oylayacak, yazacak, yeni maddeler önerecek, yeni yayınlar konusunda bilgilendirecek, yazacak pek çok kadına ihtiyaç duymaktadır. Seksiyonun çalışması olmadan sözlük feminist itirazdan ve Marksizm-Feminizm üzerine süregelen çalışmadan yoksun kalacaktır. Feminist Seksiyon çalıştaylarda sözlük makaleleri üzerine çalıştığı ve -- diğer Üyelerle birlikte – üye konuşmacıları seçtikleri yıllık InkriT konferanslarında buluşmaktadır.
Periyodik Das Argument’te her yıl bir kez feminist konularla ilgili özel bir sayı yayınlamaktayız; burada kadınlar katkı sunmaya, konu önermeye, yazar aramaya ve makale yazmaya davet edilmektedir. Mevcut hareketleri çalışmaktayız ve sorular sormaktayız. Aynı zamanda akademik yazım pratiği olarak, böylelikle de bizlere feminist tartışmaların durumu hakkında genel bakış kazandırıp onları sürdürerek yeni yayınların eleştirilerini (Das Argument’in her sayısında) yayınlamaktayız.
Feminist Güz Akademisini ve Diyalektik Haftasını hazırlamak için birlikte çalışmaktayız, çalıştaylar ve çalışma grupları planlamaktayız, konuları formüle etmekteyiz, kendimize bir program sunmaktayız. Konuşmacı grubu bu etkinliklerden hareketle şekillenmiş durumdadır; örneğin Birde-Dört Bakış Açısı üzerine konuşmalar sunmaktadırlar.
Kısaca: Feminist Seksiyona her yerde katılabilirsiniz; pek çok kadının tartışmak, yazmak, birlikte öğrenmek ve güzel bir yaşam deneyimlemek için farklı biçimlerde yer almasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Mart 2015’teki, Eleştirinin Gücü – Marksizm-Feminizmin Gidişatları uluslararası kongremiz halihazırda ne yapılmış olduğuna, ama ayrıca yapılacak ne kaldığına dair büyük ve ümit verici bir fikir verdi. Kongre uluslararası bir yeni başlangıca, ilham veren bir yenilenmeye işaret etmektedir: izleyen ikinci kongre 2016 yılında Viyana’da gerçekleşti – bu sırada 2018 yılında Lund’da (İsveç) devamını planlamaktayız. InkriT’in Feminist Seksiyonu ve Das Argument dergisinin kadın editöryel takımı tartışmaları ele alacak ve onları sürdürecektir. Birlikte konuları ayarlamak, yazarlar kazanmak, siyasi projeler geliştirmek – ve yeni üye aktivistler bulmak istemekteyiz.
2011 yılında seksiyon aşağıdaki çağrıyla kuruldu:
InkriT’in çatısı altında diyalektik düşüncenin feminist kullanımı/konuşlanması için konferans ve seminerler düzenleyecek olan bir Feminist Seksiyon gelişmiş durumdadır. –Luxemburg, Gramsci, Brecht ve diğerleri aracılığıyla Marx’tan Engel’se – „klasiklerin“ çalışılacağı (eleştirel olarak geliştirileceği) ve siyaset sanatına dönüştürüleceği yıllık bir Diyalektik Haftası olacaktır. Seksiyon toplumsal cinsiyet eşitliği ile tatmin olmayıp kişinin değişimi dahil olmak üzere toplumda bir değişimi amaçlayan, müdahale eden bir düşünüşün yaygınlaşması için yıllık açık Güz Akademileri düzenleyecektir. Alternatif bir toplum için ümidini kaybetmemiş tüm kadınlar katılım için davetlidir.«
Feminist Seksiyonun kurucu üyeleri: Petra Fichtner, Frigga Haug, Regina Jürgens, Biggi Ostmeyer, Heidi Scharf, Katharina Schwabedissen, Pamela Strutz.
DA 333 Frauen erzählen (kadınlara söyle)
Pavla Miller, Gayatri C. Spivak, Frigga Haug, Raewyn Connell, Ilse Lenz, Maria da Graca Jacintho Setton, Mylene Nogueira Teixeira, Anita Leocadia Prestes ve diğerlerinin katkılarıyla
DA 330 Das Partriarchat vermessen (Ataerkilliği ölçün)
DA 314 Wege des Marxismus-Feminismus (Marksizm-Feminizmin Yolları)